Close
Eureka 13 – Signali iz svemira

Eureka 13 – Signali iz svemira

EUREKA / Epizoda 13: Odakle bi mogli da potiču radio-signali koje je zabeležio kanadski teleskop, razgovaramo sa astrofizičarkom dr Draganom Ilić

Uređuje i vodi Jovana Nikolić

K
ada su u prvoj polovini januara istraživači okupljeni oko kanadskog projekta CHIME objavili da je njihov teleskop detektovao brze radio-bleskove, dominantne reakcije javnosti bile su obojene radoznalim pitanjem – da li neka daleka civilizacija pokušava da stupi u kontakt sa nama?

Međutim, možda je izvor ovih signala nama zaista nepoznat, ali potiče od nekog nebeskog tela ili fenomena koji astrofizika tek treba da objasni. O brzim radio bleskovima razgovarali smo 17. januara u emisiji Eureka sa astrofizičarkom dr Draganom Ilić sa Matematičkog fakulteta u Beogradu.

Za sve one koji traže odgovore na pitanja o svetu oko sebe, emisija Eureka nudi mogućnost da uzviknu „Pronašao sam!“ ili da nastave da preispituju na nove načine, obogaćeni novim pitanjima i saznanjima. Gosti Eureke se bave naukom, kulturom, umetnošću, i baš kao i njene slušaoce, pokreće ih radoznalost.

Eureka se emituje uživo na Radio Aparatu četvrtkom od 14 časova.

Close