Close
Eureka 19 – Ka leku protiv HIV-a

Eureka 19 – Ka leku protiv HIV-a

EUREKA / Epizoda 19: Da li je drugi čovek na svetu izlečen od HIV-a i kako se ovaj slučaj može upotrebiti u daljim istraživanjima, razgovaramo sa imunologom dr Srđom Jankovićem

Uređuje i vodi Jovana Nikolić

N
akon što je objavljeno da je drugi pacijent na svetu potencijalno izlečen od HIV-a i da je još jedno veliko istraživanje pokazalo da ne postoji uzročna veza između MMR vakcine i autizma, o ovim važnim vestima u Eureci smo razgovarali sa dr Srđom Jankovićem, imunologom iz Univerzitetske dečje klinike.

Kako znamo da li je neko izlečen od HIV-a, šta nam je o ovom virusu još uvek nepoznato a koliko je medicina uspela da ga kontroliše, pitanja su koja otvaramo u razgovoru o pacijentima koji su izlečeni pomoću metoda koji se zbog rizika koje nose ne mogu uvek primenjivati. Upravo to nas vodi dalje u priču o etici u medicini, premeravanju mogućih dobrih posledica i rizika, ali i o editovanju gena koje donosi brojne mogućnosti i etičke izazove.

Sa dr Srđom Jankovićem razgovarali smo i o MMR vakcinama i pogrešnim verovanjima koja se za njih vezuju. Zašto je najnovije dansko istraživanje važno za nauku, ali i širu javnost, i kako se protiv zabluda boriti onda kada racionalni argumenti nisu dovoljni, neka su od pitanja o kojima razgovaramo.

Za sve one koji traže odgovore na pitanja o svetu oko sebe, emisija Eureka nudi mogućnost da uzviknu „Pronašao sam!“ ili da nastave da preispituju na nove načine, obogaćeni novim pitanjima i saznanjima. Gosti Eureke se bave naukom, kulturom, umetnošću, i baš kao i njene slušaoce, pokreće ih radoznalost.

Eureka se emituje uživo na Radio Aparatu četvrtkom od 14 časova.

Close