Close
Fokus

Fokus

 


 

Coronavirus SARS-CoV-2 

 

 

FOTO: NIAID-RML

 

K
orona virusi na slici su obojeni u žuto i narandžasto kako bi se razlikovali od ćelija koje su inficirali. Ove ćelije su laboratorijske kulture, a primerci virusa potiču iz kineske provincije Vuhan odakle su putovali od jedne inficirane osobe do druge, preko Pacifika, sve do gradova zapadne obale SAD. Tu su izolovani i preneti u sigurne laboratorije američkog Nacionalnog instituta za alergije i infektivne bolesti u gradiću Hamiltonu u Montani, gde su uslikani elektronskim mikroskopom.

 


 

 

U borbi protiv lovokradica

 

 

 

 

 

Fotografije: Adrian Steirn & Damien Mander / IAPF

 

Z
ovu se Akašinga, što na jeziku naroda Šona, većinske etničke grupe u Zimbabveu, znači „hrabre“. Organizuje ih i trenira militantna nevladina organizacija Međunarodna fondacija protiv krivolova (IAPF), koju je 2009. godine osnovao bivši australijski vojnik i snajperista Dejmijen Mander. Njihov rad podržava i Džejn Godal.

Program Akašinga upošljava isključivo marginalizovane žene: samohrane majke, one koje su preživele seksualno nasilje, supruge uhapšenih lovokradica, udovice, siročad. Kroz trening koji nudi IAPF, od korišćenja kamuflaže i baratanja oružjem do ispitivanja mesta zločina i prve pomoći, one postaju profesionalne rendžerke. Ali cilj programa nije samo oružani obračun sa lovokradicama, već i jačanje lokalnih, takođe marginalizovanih zajednica, u kojima Akašinge, kako kaže ova fondacija, nastupaju kao samostalne i osnažene zaštitnice biodiverziteta.

Galeriju možete pogledati ovde.

Close