Close
Nedeljno čitanje: 26. decembar 2021.

Nedeljno čitanje: 26. decembar 2021.

PREGLED / Nudimo izbor najboljih pisanih medijskih sadržaja iz prethodne sedmice

 

Piše Redakcija

 

Ovde ne brinemo mnogo za aktuelnost, i ne jurimo vesti po svaku cenu. Umesto toga, u nedelju ujutru, nudimo pregled (nama) najboljih članaka iz prethodne sedmice iz Srbije i regiona. Uostalom, dobro je najmanje jednom nedeljno usporiti (posebno sa čitanjem) i osvrnuti se.

 


 

N
ovosti su krajem prethodne nedelje objavile temat pod nazivom Hrvatikan, o dokumentima koji otkrivaju pravne, imovinske i druge beneficije koje Katolička crkva uživa u Hrvatskoj. U dva tematska članka, novinari Hrvoje Šimičević i Tamara Opačić okrenuli su se čistom novinskom jeziku, bez onih tipičnih oslonaca u vidu grafikona, skenova i druge opreme. Rezultat je medijski sadržaj koji je istovremeno i aktuelan i dobar za čitanje:

Članak 8. Ugovora o pravnim pitanjima između Vatikana i Hrvatske kazuje da će istražna tijela obavijestiti crkvene vlasti prije nego što pokrenu sudske istrage o bilo kojem svećeniku. Time su djelatnici jedne religije stavljeni u povoljan položaj naspram svih ostalih građana, nauštrb i onkraj Kaznenog zakona. Najmanje jednom crkvene su vlasti prijekorno i javno optužile Vladu za kršenje ove odredbe, pozivajući se na Vatikanski ugovor. Zamjerili su svojevremeno preko novina policiji što im nisu javili da istražuju svećenika Ivana Čučeka zbog optužbi za pedofiliju. To znamo. Pitanje je, međutim, koliko su puta u posljednje dvije dekade tijela kaznenog progona udovoljila Crkvi pa im prenosila tražene informacije o teškim kaznenim djelima svećenika, pa tako i o seksualnom zlostavljanju maloljetnika, prije pokretanja istrage…

Pročitajte oba članka

 


 

U
dugom feljtonu koji objavljuje portal Nomad.ba, Nenad Fišer ponekad deluje kao da je rešio da kaže sve što može da zamisli da kaže o istoriji propagande; nedavno objavljeni peti deo bavi se životom i karijerom Edvarda Bernajsa, čuvenog oca i rodonačelnika PR-a. Ova izrazito detaljna epizoda liči na literarnog pandana čuvenom dokumentarcu Adama Kertisa Century of the Self, ali i ljubitelji tog serijala pronaći će neke nove informacije, pa možda čak i poneki originalni uvid u temi koja je zapravo poprilično otporna na uvide:

Svijet „klasičnog baleta“ u tadašnjoj američkoj kulturi bio je… zapravo – nije bio.

Takvoj kulturnoj sceni Bernays je trebao ne samo da „proda“ Djagilevljev Ballet Russes, nego i da ga učini nezapamćenom senzacijom i pored toga što publika u njemu neće zateći „glitz & glamour“ i nojevo perje dugonogih Ziegfeldovih djevojaka. Da stvar bude još gora, umjesto njihovih elegantnih partnera u frakovima po sceni će skakutati „devijantni muškarci u papučicama i hulahopkama, štramplama, tajicama ili kako se već to zove“…

Pročitajte članak

 


 

I
zbor istraživačkog članka još jednom pripada CINS-u, a jedan od razloga je i izbor teme: nadrilekarstvo i prevara u svetu borbe protiv dijabetesa. S obzirom na to koliko ljudi samo u Srbiji boluje od dijabetesa, istraživanja kao što je ovo nisu samo dobra za čitanje, već su i od velikog značaja za javno zdravlje:

Na sajtu i u medijima u kojima se reklamira ovaj proizvod nalaze se tekstovi sa klikabilnim naslovima koji navodno razotkrivaju neku zaveru. Tako se recimo „otkriva“ da srpski apotekarski magnati kriju spas od dijabetesa tip dva, kao i da srpski lanci apoteka ne žele da prodaju Diabetin jer su željni novca i baš ih briga za dijabetičare.

Svi linkovi na stranici vode do točka sreće koji srećnom dobitniku na nekakvoj lutriji nudi „isključivo tog dana“ 50% popusta. Ipak, srećni dobitnik možete postati i kada se vratite na sajt sutradan, prekosutra ili zapravo bilo kog dana. Sve što je potrebno da uradite je da ostavite broj telefona i ime kako bi vas neko kontaktirao.

Zato smo odlučili da probamo kako naručivanje izgleda u praksi…

Pročitajte članak

 


 

Ova medijska nedelja protekla je zapravo u znaku astronomije: naučnici i inženjeri NASA, ESA i CSA uspeli su najzad izvojevati pobedu u svojoj višedecenijskoj borbi sa paklom zvanim finansiranje astronomskih projekata u doba neoliberalizma. Teleskop Džejms Veb, čudo tehnike i naš novi prozor u daljine kosmosa i dubine prošlosti, lansiran je 25. decembra sa kosmodroma Kuru u Francuskoj Gvajani. Nema boljeg mesta za informisanje od zvaničnog portala NASA posvećenog ovom teleskopu, gde možete pratiti čak i njegovu aktuelnu putanju u realnom vremenu. — ⊗

 

 

Close