Close
Plastika: pet lakih komada

Plastika: pet lakih komada

Pet stvari koje možda niste znali o našem omiljenom omraženom materijalu

Piše: Jovana Nikolić

K
rajem marta Evropski parlament izglasao je zabranu plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu. Rok da ih zamene prihvatljiviji materijali je 2021. godina, a među spornim predmetima nalazi se uglavnom pribor za jelo, ali i filteri za cigarete i ribolovački pribor. Zapravo, na listi zabranjenih našlo se sve ono što je dominantno u morskom otpadu, a zabrana je samo jedan od koraka predviđenih Strategijom za plastiku koju je Evropska unija donela u januaru prošle godine. Ovo je prva regulativa na evropskom nivou koja se odnosi na plastiku, i njom se zahteva da do 2030. godine na tržištu ne postoji pakovanje koje ne može ponovo da se upotrebi ili reciklira.

Dok traje potraga za ekološki prihvatljivijom ambalažom, predstavljamo vam pet stvari koje možda još uvek ne znate o plastici.

 


 

Justin Dolske / Wikimedia
1: Plastični tepih

Gomila plutajuće plastike na severu Tihog okeana između Havaja i Kalifornije prvi put je opisana 1988. godine. Poznata je pod nazivom Veliki pacifički tepih od smeća, a o njenim dimenzijama postoje različiti podaci. Bez obzira da li se po veličini može porediti sa ostrvom, njen uticaj je nesumnjivo poguban za mnoge vrste.

 


 

Inkwina / Wikimedia
2: Plastika koju udišemo

Pod uticajem sunca, talasa i drugih okolnosti, delovi plastike naizgled nestaju, ali okeani i zemljište ostaju prekriveni tzv. mikroplastikom. Ove sićušne delove mnoge životinje mešaju sa hranom ili oni preko vazduha dospevaju u njihova pluća, a u lancu ishrane ne zaobilaze ni čoveka. Njihov uticaj na zdravlje još uvek nije dovoljno istražen, ali dosadašnji rezultati pokazuju da nije zanemarljiv.

 


 

3: Arheologija

Istraživački tim Morskog biološkog društva iz Velike Britanije prati hronologiju morskog otpada pomoću instrumenata koji se koriste za posmatranje planktona, a članovi ovog tima smatraju da je najstariji do sada pronađen deo morskog otpada jedna plastična kesa sa obala Irske koja potiče iz 1965. godine.

 


 

Vberger / Wikimedia
4: Stvar skale

Ovih dana internetom kruže fotografije supermarketa u Vijetnamu i Tajlandu koji pojedine proizvode uvijaju u listove banane. Ovakvi primeri nesumnjivo zaslužuju pohvalu, ali oni neće promeniti svet. Zapravo, Vijetnam i Tajland spadaju u najveće svetske zagađivače okeana.

 


 

5: Kraljica okeana

Na prošlogodišnjoj konferenciji Ujedinjenih nacija posvećenoj okeanima, izneta je alarmantna i gotovo neverovatna procena da bi do 2050. godine u okeanima moglo da se nađe više tona plastike nego ribe.

Close